Zirai Don
ZİRAİ DON NEDİR ?
Sıcaklığın gün içinde düşüşü genellikle öğleden sonra başlayıp, gece yarısından itibaren kritik seviyenin altına düşer. Düşüş gündoğumuna kadar sürer. Bu düşüş, gökyüzünün açık yada kapalı olmasına, rüzgar şiddetine, havadaki nispi nem oranına, yağışa, topografyanın güneşe karşı konumuna göre hızlı yada yavaş olabilmektedir. Sıcaklığın en düşük olduğu saatler sabaha yakın saatler olup genellikle gündoğumundan hemen önce tavan değere ulaşmaktadır. İşte bu olaya zirai don olayı denir. Tarımsal üretiminde meydana gelen zararlar, genellikle bu aralıkta meydana geldiğinden, üreticilerimizin tedbirlerini bu periyot için planlaması, meydana gelebilecek zararı en aza indirecektir.
DON NE ZAMAN YOĞUNLAŞIR?
Zirai don kışın gün içinde havanın ısısı azalır gece boyunca düşüşe geçer ve don olayı başlar. Genellikle don olayı gece saat1 civarı, 3-4 civarı olur. Fakat göz ardı edilen etkili don sabah gün doğumuyla birlikte etkili olan kısa süreli dondur.
ZİRAİ DONUN SINIFLANDIRILMASI
Hafif don : 0°C ile -2,2 0°C arası
Orta kuvvetli don : -2,2°C ile -4,4 0°C arası
Kuvvetli don: -4,4 0°C den daha düşük (DONSAVAR)
ZİRAİ DONUN ZARARLARI NELERDİR?
Bitkideki çiçek veya meyvenin 0°C nin altına düşen havanın etkisi ile zarar görmesidir. Don zararı sadece çiçek ve meyvede olduğu gibi genç sürgünlerde de görülmektedir. Sonuç olarak bu durum üreticinin bir yıllık emeğinin boşa gitmesi demektir.